Intervju med Marcus

Intervju med Marcus om hans tur til Sør-Afrika for å jobbe med hvithaier

Velkommen hjem! Hvordan var det å jobbe som frivillig i Sør-Afrika?

Takk, turen var helt fantastisk! Jeg har fått opplevd så utrolig mye på "bare" fire uker! Jeg har svømt med store hvithaier og lært masse om det mystiske livet under havoverflaten. I tillegg møtte jeg mange andre flotte frivillige som også var der for å oppleve det samme, og gjennom dem har jeg også fikset gratis overnatting under sommer-OL i London :).

Hvorfor valgte du å jobbe som frivillig med dyr?

Jeg har backpacket i Australia & New Zealand, reist på interrail i Europa, vært på charterturer, samt jobbet som frivillig på barnehjem i Thailand. Denne gangen ønsket jeg å komme tett inn på dyrelivet. Jeg valgte hvithaiprosjektet fordi jeg alltid har syns at haier er noen spennende skapninger og dyrelivet under havoverflaten har alltid tiltrukket meg! Valget var derfor ganske enkelt.

Hvordan fungerte henting og levering på flyplassen?

Perfekt. Da jeg kom til Cape Town ble jeg møtt av en fra vandrerhjemmet og tilbragte min første natt der. På kvelden ringte de fra hvithaiprosjektet og avtalte tidspunkt for henting neste dag. Alt gikk veldig greit.

Du valgte å reise i april, hvordan var været og prosjektet da?

I april er det høst i Sør-Afrika, noe som betyr at det blir kjøligere og kjøligere mot vinteren (les: sol og 25 grader hver dag). Når vi dykket var sikten veldig god, men det kunne raskt endre seg avhengig av vinden. Vi frivillige fikk raskt erfare at det var været som styrte hvordan dagene var.

Hvordan opplevde du introduksjonen til prosjektet?

I starten lærte vi mer om organisasjonen, hvordan de jobber for å hjelpe/lære mer om den store hvithaien og hva som ble forventet av oss frivillige. Vi fikk også praktisk informasjon som var nyttig å vite.

Du valgte å jobbe som frivillig i tre uker, var dette nok tid syns du?

Tre uker var passelig. Da har du tid til å komme inn i rutinene på prosjektet og virkelig forstå forskningen. Du kommer nærmere den store hvithaien, og du har tid til å få følelsen av at du er til nytte. Hadde jeg hatt mulighet, ville jeg sannsynligvis blitt noen uker til :).

Hvilke arbeidsoppgaver hadde du som frivillig?

Hver dag går det ut to eller tre båter med turister som har bestilt burdykking. Som frivillige, var vår viktigste oppgave å ta vare på kundene slik at de var komfortable og følte seg forberedte til sitt møte med den store hvithaien. I tillegg hjalp vi til med forskning på de store hvithaiene som var rundt båten. Dette gjorde vi ved å føre statistikker, ta bilder og videoer. På ettermiddagen var vi på foredrag, diskusjoner og førte inn statistikk i marinbiologenes systemer. Det ga en god følelse å jobbe så tett med forventningsfulle turister som skulle ha sitt livs eventyr. Vi oppfylte drømmer samtidig som vi selv levde i en drøm!

Dykket du med haier? Hvordan var det?

Selvfølgelig gjorde jeg det, og følelsen var helt ubeskrivelig! Når jeg skulle ta mitt første dykk, var adrenalinet på topp. Vi var seks personer i buret samtidig og da mannskapet sa "dykk og se til venstre," hoppet jeg ned og så til venstre, men ingen hai. Jeg kikket raskt til høyre, og det kan ikke ha gått mer enn to eller tre sekunder før jeg så til venstre igjen. Da kom en fire meter lang hvithai fra ingensteds og svømte noen centimeter fra buret. Hjertet mitt pumpet! Det kom syv nysgjerrige haier rundt båten og jeg kunne se alle!

Hvordan så en "vanlig" dag ut på prosjektet?

Jeg sto opp klokken åtte, tok en kopp kaffe imens jeg satt på terrassen og kjente lukten av havnen. Bare det var en herlig følelse. Klokken ni dro vi til samlingshuset for å forberede den første turen. Båten ble sjøsatt klokken ti og vi fikk tre spennende timer med turister, haier, og mannskapet. På ettermiddagen var vi enten med den andre båten, eller så jobbet vi med forskningen. På kveldene var vi frivillige sammen, og noen ganger gikk vi til og med ut og spiste og drakk noen øl på en restaurant i byen.

Fikk du oppleve hvithaiene slik du forventet?

Før jeg dro så jeg håpet jeg på å få se hai ved burdykking, men det å nesten hver dag få studere, analysere og være nær dem var virkelig kult. Bedre enn forventet.

Hvordan var prosjektet generelt i forhold til hva du forventet?

Vi svensker er svært organisert, og har vi satt et tidspunkt så er det den tiden som gjelder! I Sør-Afrika fikk jeg erfare at kulturen er litt annerledes og litt mer "alt ordner seg". Det var litt uvant i begynnelsen, men jeg savner den kulturen i dag. Mine forventninger til prosjektet var å lære mer om livet under vann, og fremfor alt om den store hvithaien. Prosjektet overgikk mine forventninger.

Hvordan opplevde du sikkerheten på prosjektet?

Jeg følte aldri at det var utrygt på noen måte.

Hva var høydepunktet på reisen?

Å dykke og se en fire meter lang hvithai var virkelig et adrenalinkick. Jeg savner også daglig kontakt med forventningsfulle, nervøse, sjøsyke og herlige turister som gjorde min tur spesiell. Jeg lærte mye om dyrelivet som jeg ikke visste tidligere, noe som i seg selv var et fantastisk høydepunkt.

Hvor mange frivillige var det på prosjektet?

Vi var seks frivillige fra England, Tyskland og Holland. Det var også fire marinbiologer som spesialiserte seg på ulike områder.

Du reiste rundt i Sør-Afrika i en uke etter du var på prosjektet, hvordan var det?

Sør-Afrika er uten tvil en av mine favorittsteder, og du kan gjøre alt der! Jeg leide en bil og utforsket Cape Town til Port Elizabeth. Mitt første stopp var en bro, Bloukrans Bridge, som er mest kjent for sitt 216 meter strikkhopp. Adrenalinet stiger bare ved å tenke på det. Jeg stoppet også i surfeparadiset Jeffreys Bay og kastet meg ut på noen fine bølger. Før jeg dro hjem, hadde jeg noen dager i Cape Town med sol, bading og shopping.

Opplevde du Sør-Afrika som et trygt land å reise i?

Som frivillig, fikk jeg hjelp gjennom hele prosjektet og følte meg derfor trygg. Okey, man må huske å ikke vifte for mye med verdisaker, men i løpet av mine fire uker i Sør-Afrika, var jeg aldri involvert i noen uhyggelig hendelse. Det skjedde ikke før jeg kom til hjembyen min, Helsingborg. Det første jeg så på jernbanestasjonen var noen vakter som bar på to bråkmakere. Jeg tror det kan skje hvor som helst.

Vil du anbefale andre å reise og oppleve det samme som du gjorde i Sør-Afrika?

Absolutt! En av de beste opplevelsene jeg har hatt.

Reisebrev fra 2010

Lyst til å oppleve noe lignende?! Dette er et reisebrev fra Shark & Marine Conservation.

Ring eller send SMS

Hjem » Reisebrev » Intervju med Marcus

Siste nyheter fra GoXplore: Unike muligheter for deg som er glad i hest!